Aiheet

Makoisaa

Miljoona, miljoona, miljoona ruusua...

Kuvaaja, Larissa Saari
Tällaista hyydykettä minä sain aikaiseksi. Keitin vain veden, sokerin ja terälehdet... Hyydykkeestä tuli yllättävän aromikasta! Otin valkoiset osat lehdistä pois ja kuivatin ne uunissa. Hyvää potpurin ainesta!

Ruusun käytöllä ruuanvalmistuksessa on pitkät perinteet. Jo 900-luvulla vietiin Persiasta Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja Aasiaan ruusuvettä, jota käytettiin kakkujen, keksien ja muiden leivonnaisten maustamiseen. 1300-luvulla ruusu oli tärkeä kala- ja riistaruokien maustaja. Kuninkaalliset keittiömestarit valmistivat mm. kalaa ruusukastikkeessa ja punaista ruusuvanukasta. 1800-luvulla ruusuja käytettiin laajalti teen, makeisten, leivonnaisten, kastikkeiden, öljyjen ja säilykkeiden maustamiseen ja värjäämiseen.

Ruusun terälehtien hienoa aromia voidaan lisätä erilaisiin ruokiin valmistamalla maustamiseen soveltuvia tuotteita kuten ruususokeria, ruusuhunajaa, ruususiirappia, ruusuvettä, ruusumajoneesia tai ruusuviinietikkaa. Ruusuvedellä maustamalla syntyy esimerkiksi hienoaromisia juomia, joiden ennen uskottiin tuovan nopeaa lievitystä krapulaan. Ruusuvettä käytetään edelleen Intiassa lassin, tunnetun jogurttijuoman, maustamiseen.

Yllä tietoa ja historiaa. Enemmän tietoa löytyy esim. kasvikset.fi sivustolta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti